Bij een sterk idee hoort een sterke domeinnaam. Helaas is het tegenwoordig vaak zo dat de domeinnaam die je hebt gekozen niet meer vrij is. Dan wordt het bedenken van een sterke beschikbare domeinnaam best lastig. Zeker gezien het feit dat er al meer dan vijf miljoen .nl domeinnamen geregistreerd zijn in Nederland.
Ben je van plan om de eigen bedrijf te starten? Dan heb je hier enkele tips om je domeinnaam te kiezen:
- Hoe korter hoe beter. Hoe korter je domeinnaam is, hoe eenvoudiger het voor je bezoekers is om hem te onthouden, in te typen en door te geven aan anderen.
- Houd het bij .NL, .EU en .COM. In Nederland gebruikt bijna iedereen vanzelfsprekend de .NL extensie voor domeinnamen. Als je een bedrijf hebt of je website is internationaal georiënteerd, dan kun je ook voor de .EU of .COM gaan. Nog beter is het als je alle drie de extensies claimt. Zo weet je zeker dat je concurrent er niet mee vandoor kan gaan.
- Gebruik geen spellingvariaties en vermijd koppeltekens. Probeer een domeinnaam te vinden die maar één mogelijke spellingswijze heeft. Veel mensen hebben moeite met spellen, dus je maakt het jezelf en je bezoekers een stuk makkelijker als er over de schrijfwijze van je domeinnaam geen twijfels bestaan. Door koppeltekens te gebruiken in een domeinnaam wordt de kans groter dat men niet op jouw website terecht komt. Bezoekers vergeten waar het streepje hoort, of ze vergeten het streepje überhaupt. In het slechtste geval komen ze op de website van de concurrent, die jou voor was en dezelfde domeinnaam heeft geclaimd zonder het streepje.
- Rijk aan keywords. Kies een domeinnaam die rijk is aan zoektermen die relevant zijn voor jouw website. Stel je verkoopt chocolade op je website, dan is het belangrijk dat je het woord “chocolade” verwerkt in je domeinnaam. En combineer dit eventueel met het product dat je levert. Zo zal de kans groter zijn dat chocoladepaasei.nl beschikbaar is, dan chocolade.nl. Of combineer het product met een werkwoord, of maak een combinatie van een merknaam met de dienst die je aanbiedt. Als naast chocoladepaasei.nl ook de naam chocoladepaaseieren.nl nog beschikbaar is, dan is het slim om beide namen vast te leggen. Dan link je de minder goed klinkende door naar de beter klinkende en voorkom je dat de concurrent de andere vorm claimt.
- Type-In Traffic. Als iemand de browser opent en direct in de URL-balk intypt waar hij naar op zoek is gevolgd door .NL – bijvoorbeeld www.chocoladepaasei.nl – dan heet dit type-in-traffic. Als jij dus een domeinnaam in bezit kunt krijgen die een exacte match vormt met een veelgebruikte zoekterm, dan kun je zonder enige moeite al rechtstreekse bezoekers naar je website krijgen. Daarnaast kan een domeinnaam die uit een populaire zoekterm bestaat enorm bijdragen aan je positie in de zoekmachines.