Regeerakkoord 2017: dit verandert er voor jou als ondernemer!

Het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ is klaar. Wat staat erin wat van belang is voor ondernemers? Zo wordt de vennootschapsbelasting verlaagd, de loondoorbetaling bij ziekte verkort voor kleine werkgevers en het ontslagrecht versoepeld. Enkele maatregelen voor ondernemers op een rij:

Winstbelasting van 25 naar 21 procent
Om met het goede ondernemersnieuws te beginnen: de vennootschapsbelasting (belasting voor bedrijven over hun winst) gaat omlaag van 25 naar 21 procent in 2021. Tot 200.000 euro winst hoeft er zelfs maar 16 procent belasting afgedragen te worden; dat is nu nog 20 procent. De dividendbelasting wordt helemaal afgeschaft. Daar staat wel tegenover dat ondernemingen die gefinancierd zijn met geleend kapitaal minder belastingaftrek kunnen krijgen.

Laag btw-tarief van 6 naar 9 procent
Kleine ondernemers krijgen te maken met een belastingverhoging; het lage btw tarief gaat namelijk omhoog van 6 naar 9 procent. Dit levert de schatkist rond 2,5 miljard euro op. De coalitie heeft zich voorgenomen om werk lonender te maken en richt zich daarbij vooral op middeninkomens. Om dat plan (deels) te kunnen betalen, gaan Nederlanders meer belasting betalen op consumptieartikelen, zoals boodschappen, een etentje of een bezoek aan de kapper.

Arbeidsmarkt
Werkgevers hoeven mensen pas na drie jaar werken op tijdelijke contracten een vast contract aan te bieden. Nu is dat na twee jaar. Het moet makkelijker worden om een werknemer te ontslaan op basis van meerdere gronden, als de afzonderlijke ontslaggronden niet genoeg zijn voor ontslag. Voor de rechter moet het mogelijk zijn om dan alsnog de arbeidsovereenkomst te schrappen. Wel staat er mogelijk een extra vergoeding tegenover voor de werknemer van maximaal de helft van de transitievergoeding.

Zieke werknemer korter doorbetalen
Kleine bedrijven hoeven zieke werknemers straks minder lang loon door te betalen. Het nieuwe kabinet wil de doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven beperken tot één jaar. Het tweede jaar moeten ze samen betalen: alle kleine werkgevers moeten hier aan bijdragen. Als grens wordt voorlopig het aantal van twintig werknemers genoemd. Bedrijven met meer werknemers blijven verplicht om twee jaar het loon zelf door te betalen.

Afspraken zelfstandigen
Voor zelfstandigen komen er nieuwe regels, die ervoor moeten zorgen dat het duidelijker wordt wie in dienst is en wie niet. Zelfstandigen worden niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kabinet gaat wel in gesprek met verzekeraars over goedkopere verzekeringen voor die groep.

Bron: www.deondernemer.nl, www.nos.nl

Share this postGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *