Domeinnaam registratie

Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System: het naamgevingssysteem waarmee computers zoals webservers en mailservers alsmede bepaalde diensten en toepassingen kunnen worden geïdentificeerd.

Naast het technische belang van een domeinnaam dient de domeinnaam te passen bij de bedrijfsnaam of de activiteiten die het bedrijf onderneemt. De bedrijfsnaam als extensie is de meest voor de hand liggende mogelijkheid, maar ook een domeinnaam zoals ‘huiskopen.nl’ kan bijvoorbeeld voor een makelaar interessant zijn om te claimen.

De domeinnaam moet passen bij je bedrijfsnaam en/of de diensten die je onderneemt, en het is SEO technisch tevens aan te raden voor bedrijven actief in Nederland een .nl domein te claimen in plaats van .com of .eu. Er zijn voor iedere optie voor- en nadelen te bedenken, maar op de lange termijn is de landenextensie Google technisch gezien de beste aanpak. Google geeft .nl domeinnamen namelijk voorrang bij Nederlandse zoekopdrachten.

De kosten voor een domeinnaam variëren van € 9,95 tot soms  € 99,95 per jaar en zijn afhankelijk van de extensie. Deze kosten worden grotendeels bepaald door de eigenaar van de extensie. Als bijvoorbeeld dotAmsterdam b.v. namens de gemeente Amsterdam de uitgifte van .amsterdam-domeinnamen registreert, dan bepaalt de gemeente de prijs van de .amsterdam extensie.

Hieronder vallen de kosten voor registratie van de meest gangbare extensies; de kosten voor andere door SAM helpt! beschikbaar gestelde domeinnamen zijn op aanvraag.
-Domeinregistratie .nl of .eu (per domeinnaam en per jaar) € 19,95
-Domeinregistratie .com of .net of .org of .biz of .info (per domeinnaam en per jaar) € 29,95